woensdag 22 juni 2011

ding 23 the end!

De cursus is afgelopen. Vanaf maart ben ik (en ook mijn collega's natuurlijk) wekelijks bezig geweest met de 23 dingen cursus. Ik heb veel geleerd over de mogelijkheden op het web. Sommige dingen waren bekend, maar veel dingen ook niet. Mijn favoriete onderdelen waren het maken van deze weblog, plaatjes bewerken, online kantoortoepassingen (had bij mij wel wat voeten in aarde vanwege de vreemde taal die ik had, maar uiteindelijk is het toch goed gekomen) en library thing.
Dit leerprogramma heeft mij laten zien wat er allemaal via het web mogelijk is en hoe je bepaalde dingen ook makkelijk met anderen kunt delen. Omdat ik oproepkracht ben bij de bibliotheek en niet heel veel werk, heb ik met de geleerde dingen op de werkvloer nog niks gedaan. Wel hebben we sommige dingen besproken.
Omdat veel onderdelen nieuw voor mij waren, ben ik niet echt verrast over de resultaten. Ik heb alles op me af laten komen.
De 23 dingen cursus is mooi opgezet en duidelijk in zijn uitleg, dus wat mij betreft hoeft er niets aan veranderd te worden.
Ik heb dit als een leuke, leerzame cursus ervaren. Het zal niet zo zijn, dat je alles wat je hebt geleerd zult gebruiken, maar je weet nu wel de mogelijkheden en wat je er verder mee kan doen.

donderdag 16 juni 2011

Bibliotheek2.0

Ik heb de site bekeken, maar dit is een site waar ik zelf geen lid van wil worden. Het is net als hyves, facebook ed. Heel mooi dat er mensen zijn die zich wel geroepen voelen om deel te nemen aan zo'n site en informatie met elkaar willen uitwisselen en filmpjes en foto's erop willen plaatsen. Maar ik heb hier zelf niks mee. De andere sites die mij de gewenste informatie geven vind ik prima, maar bibliotheek2.0 is niet mijn site.

ding 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Ik heb een aantal artikelen gelezen. In het nederlands gaat dat wat makkelijker dan in het engels, maar het is duidelijk. Willen we als bibliotheek aantrekkelijk blijven, dan zullen we er alles aan moeten doen om mensen te trekken. Het web biedt daartoe vele mogelijkheden. Niet alleen voor de vaste bezoeker van de bibliotheek, maar ook voor de personen die het liever via de computer doen zijn er genoeg mogelijkheden om het voor iedereen aantrekkelijk te maken. Bibliotheek 2.0: een kijkje achter de schermen, maakt dit allemaal wel duidelijk. Er wordt zelfs gesproken over een 11 dingen voor docenten of een 15 dingen voor ambtenaren. Ook voor ouders en kinderen kan er een 23 dingen  cursus komen. Als aanvulling op alles wat de bibliotheek kan  bieden is dit idee wel goed. Iedereen wordt dan wat bekender met alles wat er via web2.0 te ontdekken valt. Of er personen zijn die een van deze drie cursussen willen gaan volgen weet ik niet.Wel ben ik van mening, dat het voor de leden overzichtelijk moet zijn via welke site ze hun informatie kunnen opvragen. Zelf heb ik nog een site gevonden over bibliotheek2.0.: janklerk.net. Hij heeft het onder andere over het inzetten van kennis van de klant. Dat is natuurlijk wel zo. Hoe meer mensen de computer gebruiken om informatie/boeken/dvd's ed. op te zoeken hoe meer die mensen ontdekken. Als bibliotheekmedewerker weet je ook niet alles op dit gebied, dus inbreng van klanten is dan altijd welkom. We kunnen dan zelf gaan kijken of we met de door hun verstrekte informatie iets kunnen ja of nee. Wat ik ook nog las was, dat we de bibliotheek niet langer als "opslagplaats" van boeken moeten zien, maar als een  centrum voor debat, cultuur en levenslang leren. Een gezellige ontmoetingsplaats, waar je met je krantje, je kopje koffie/thee lekker kunt zitten, waar je je mail kunt bekijken, informatie op kunt zoeken of toch lekker even in een tijdschrift bladert en waar je ook mensen treft om even mee te praten......Veel is mogelijk binnen de bibliotheek.

ding 21 Aquabrowser my discoveries e.a. sociale bibliotheekcatalogi

Ik heb de verschillende mogelijkheden bekeken en vind zelf dat je via de aquabrowser en worldcat prima kan zoeken. My discoveries vind ik niet zo goed, want je moet in een lange lijst zoeken naar een onderwerp. Het zou handiger zijn als er een zoekregel boven aan zou staan. Uiteindelijk kom je via my discoveries en je gevonden boek o.i.d. toch terug bij de aquabrowser. Als je bijvoorbeeld op schrijver hebt gezocht, vind je daar meer boeken van die schrijver. Mijn voorkeur gaat uit naar de aquabrowser. Ook bibliotheek.nl. is een prima site om titels en onderwerpen te zoeken. De openbare bibliotheek Amsterdam heeft een  uitgebreide site. De homepage vind ik niet zo mooi. Ik heb een aantal onderwerpen bekeken. Zo hebben ze daar een vertelmuur. Dat ziet er leuk uit. Verschillende beeldschermen met filmpjes die getoond worden. Je kan kiezen uit diverse onderwerpen: verhalen van mensen uit de buurt, of andere landen etc. Leuk geheel. Kreeg alleen een beetje een museum gevoel. Onderwerpen als e-books (ook via i-pod of i-phone) en reizenplein zijn ook leuk om te bekijken. Er zijn voor de bibliotheken dus mogelijkheden genoeg om er voor te zorgen dat mensen toch naar de bibliotheek blijven gaan.

donderdag 2 juni 2011

Ding 20 Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Van muziek hou ik wel. Lekker cd luisteren of gewoon naar de radio. Heel soms zoek ik liedjes op een site op. Bijvoorbeeld "dichtbij" van Marco Borsato via you tube, want daar zit een leuk filmpje bij. Op de site van last.fm krijg je veel informatie over jou favorite groep en/of artiest. Je krijgt te zien welke tracks er zijn en je krijgt ook informatie over de artiest zelf en de eventuele concerten die worden gegeven, albums die uit zijn, foto's en videos. Ook het aantal mensen die de track hebben beluisterd is te zien. En wat ook leuk is, is dat je aan kunt geven of je het nummer leuk vindt of niet. Of de bibliotheek hier ook iets mee zou kunnen doen? Op dit moment hebben wij in onze bibliotheek geen cd's die we uit kunnen lenen, maar er is soms wel vraag naar. Wat zou de bibliotheek met last.fm kunnen doen. Voor de leden kunnen we hun favorite muziek opzoeken en kijken welke albums er uit zijn van de betreffende artiest of groep. Dus wij kunnen de leden op die manier wel informeren. Op de site van zoeken.bibliotheek.be heb ik ook gekeken. Een handige site met een heel goed overzicht van uitgebrachte cd's. (en ook boeken) Ook wordt aangegeven via google maps in welke bibliotheken je de cd's kunt lenen.

Ding 19 sociaal netwerken en wat er in te doen is

Sociaal......Een hele tijdgeleden heb ik mijzelf uit nieuwsgierigheid aangemeld op hyves. Ook omdat ik kinderen heb die er regelmatig opzitten. Ik ben misschien twee weken lid geweest en heb mij toen vervolgens weer afgemeld. De reden is, dat ik vind dat persoonlijk contact nog altijd leuker is dan wat woorden intikken op de computer. Wanneer je gewoon contact met iemand hebt, dan zie je bij je gesprek ook nog eventuele emoties e.d. Dit zie je niet als je via hyves ed. met iemand in "gesprek" gaat. Ook ben ik van mening dat je via zulke contacten makkelijker dingen "zegt" dan wanneer je in gesprek bent met een persoon die voor je staat. Maar ik vind dat je nooit te persoonlijk moet worden via sociale sites. Je weet soms niet wie er aan de andere kant zit...Wanneer het gaat om het uitwisselen van informatie of adviezen over verschillende hobby's, dan zeg ik ja.
Of een hyves account voor de bibliotheek wat zou zijn? Je kunt er wel veel informatie op kwijt. Dus even de nieuwste boeken erop zetten, foto's en meldingen van workshops ed. die georganiseerd worden. Ook kunnen leden van de bibliotheekhyves dan via een krabbel hun mening geving over boeken of gevolgde workshops ed. Dit zou inderdaad wel eens wat kunnen zijn.